Una fossa sèptica té un paper fonamental en el tractament de les aigües residuals, garantint un entorn segur i ecològic. No obstant això, igual que qualsevol altre sistema, requereix cures específiques per funcionar correctament i perllongar la seva vida útil. A continuació us expliquem els errors a evitar en una fossa sèptica per mantenir-la en òptimes condicions.
 

Errors a evitar en una fossa sèptica

 
Abocar substàncies perjudicials: Olis, greixos, pintures, productes químics i medicaments poden danyar els bacteris beneficiosos de la fossa sèptica i obstruir les canonades. Busca alternatives biodegradables, rebutja olis i greixos solidificats a les escombraries, instal·la un separador de greixos si produeixes grans quantitats i consulta amb el teu metge o farmacèutic sobre la deixalla de medicaments.

Llençar materials no biodegradables: Tovalloletes humides, compreses, tampons, paper higiènic gruixut i bolquers d’un sol ús no es descomponen a la fossa sèptica i poden ocasionar seriosos problemes. Utilitza paper higiènic biodegradable d’un sol plec, evita rebutjar aquests productes al vàter i busca alternatives biodegradables.

Sobrecarregar la fossa sèptica: Un ús excessiu d’aigua, el funcionament simultani d’electrodomèstics que consumeixen gran quantitat d’aigua i les fuites al sistema de fontaneria poden sobrecarregar la fossa sèptica. Instal·la dispositius destalvi daigua, repara fuites i goteres immediatament, i espaia lús de la rentadora i el rentaplats.

No realitzar el manteniment adequat: El buidatge regular de la fossa sèptica (cada 3-5 anys) i les inspeccions periòdiques per part d’un professional (cada 1-2 anys) són crucials per al funcionament correcte. Contracta una empresa de manteniment de fosses sèptiques i porta un registre de les dates de buidatge i inspecció.
 

Consells addicionals

 

  • Utilitza productes de neteja biodegradables.
  • Evita l’ús excessiu de desinfectants i lleixiu.
  • Instal·leu un triturador d’aliments si cal.
  • Realitza compostatge amb els residus orgànics de la teva cuina.
  • Educa la teva família sobre l’ús responsable de la fossa sèptica.

 

Recorda cuidar la teva fossa sèptica és una inversió en el benestar de casa teva i el medi ambient. Seguint alguns d’aquests errors que cal evitar en una fossa sèptica i adoptant pràctiques responsables, podràs gaudir d’un sistema sèptic eficient i durador durant molts anys.

 

Disponible en: Español